Liduina Deering

Dans loopbaan
Als klein kind heb ik twee jaar aan ballet gedaan, waar toen de tap-dance mij meer aansprak dan de discipline van de klassieke dans zelf. Als tiener werd ik getroffen door de vrije dansstijl van Pans People die iedere week op tv een dans deden op één nummer uit de top 10 van die week. Het was een choreografeerde dans – dus had meer structuur dan het swingen dat in die tijd de dansstijl was. Pans People heeft mijn interesse gewekt om op een doordachte wijze de muziek om te zetten in beweging. Het interpreteren van muziek tot beweging gemaakt. Dit principe vond ik boeiend.

Tijdens mijn twee eindexamen jaren heb ik op school kennis mogen maken met de dans methode van Laban. Deze twee jaren hebben voor mij de dansruimte betrokken bij de beweging. Ordered space. De dansbewegingen waren niet meer in een vormloze ruimte, maar werden binnen een duidelijk kader geplaatst. Het kruis, de cirkel, de spiraal, en alle vormen die hieruit voortvloeien. Dit bracht voor mij diepgang en betekenis bij de bewegingen. Mijn gevoel werd geraakt en betrokken bij mijn dans.

Daarna kwam Kate Bush die haar eigen nummers in beweging omzetten. De tekst was duidelijker aan haar gebaren af te lezen. Haar artistieke invalshoek sprak mij zeer aan. Aan Kate Bush heeft mijn zelf expressie, impressionisme en de artistieke kunst van mijn dans geïnspireerd.
Voor mij was zij een perfecte combinatie van Pans People en Laban. (Zelf)expressie gedanst in een duidelijk structuur.

Essential Dance - Sacred Dance heb ik ontdekt in 1989 en bood mij een manier van dansen dat mij dieper raakte dan alleen expressie in beweging op muziek. Daarnaast overkoepelde het al mijn interesses in spiritualiteit, symboliek en filosofie. Ik heb de drie-jarige opleiding gevolgd en geef sinds 1997 cursussen en (meerdaagse) workshops.

In mijn beleving is Sacred Dance religieus (verbindend). Tegelijkertijd spiritueel en aardend; realistisch en toch inzichtgevend; rust- en energiegevend. Sacred Dance is een voeding dat mij steunt in het leven van mijn leven. Om Sacred Dance door te mogen geven is voor mij een beroep van(uit) hart en ziel.